Αρχική σελίδα Ο Τόπος μας
E-mail Εκτύπωση PDF
Αξιολόγηση Χρήστη: / 10
ΧείριστοΆριστο 

3303_sm 3263_sm 3379_sm 3162_sm 3172_sm 3206_sm 3198_sm dimotiko

palaioxori

Το Παλαιοχώρι είναι μεγάλος οικισμός του Νομού Χαλκιδικής.

Βρίσκεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική, στην κύρια οροσειρά τους όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο περίπου 540 μέτρων στο κέντρο του τριγώνου που σχηματίζουν τα χωριά Νεοχώρι ανατολικά σε απόσταση 3 χλμ, Αρναία δυτικά σε απόσταση 5 χλμ και Μεγάλη Παναγία νότια σε απόσταση 7 χλμ. Mε το νέο σχέδιο "Καλλικράτη" και την νέα αυτοδιοικητική δομή της Βόρειας Χαλκιδικής ανήκει στον Δήμο Αριστοτέλη.


Αρχαιολογικοί Χώροι

  • Το Θεοφύλακτο Κάστρο - Νέπωσι
  • Κρανιές - Βαλτούδα - Καμήλα - Σκουριές

neposi


Αξιοθέατα

Κεντρικό σημείο συνάντησης είναι η παραδοσιακή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία.

Ιστορικής και θρησκευτικής σημασία είναι ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τις τοιχογραφίες και το άγαλμα του οικουμενικού πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς στον προαύλιο χώρο. Εκεί υπάρχει και η κατά την παράδοση θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ (16ος αιώνας) και η εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου (πιστό αντίγραφο της  εικόνας που υπάρχει στη Μονή Δοχιαρείου του Αγίου Όρους).

Ο Βακούφκος Μύλος (παλιός νερόμυλος) είναι «ανατολικός» ή «ελληνικός» με τη μικρότερη εσωτερική οριζόντια φτερωτή.Η Ντρίστα (ντριστέλλα-υδροτριβείο) είναι ένας ξύλινος κάδος σε σχήμα κώνου και βαθύς. Το στενό του άνοιγμα έχει διάμετρο 0,40 μ. και το πλατύ του 2μ. Το ύψος του είναι 2μ. και έχει χωρητικότητα 5 κ.μ. νερού και 75 κ. υφαντών. Η νεροτριβή επεξεργάζεται μάλλινα υφαντά (φλοκάτες, μαλλιώτα, κάπες κλπ.). Είναι συστεγασμένη με τον νερόμυλο.

Εκεί υπάρχουν και τα ερείπια των παλιών πλυντηριων του ορυχείου Χαλκού "Ξεναρίου", στην θέση Σκουριές.

 

SafeLine.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνδεση Συντάκτη